perjantai 1. toukokuuta 2015

Vastauksia kysymyksiinne

EDIT! Suuret pahoittelut tekstin sinertävästä taustasta, en saa sitä enää mitenkään muutettua läpinäkyväksi, joten toivottavasti jaksatte silti lukea tekstin loppuun...

1. Miks Emma on niin päle?

Emma on erittäin kiva ja hassu kaveri :)

2. Miks oot true #suoraniska?

Hyvä kun muistutit tästä, yhteistyönä toteutettu postaus pitäisi pian julkaista kyseisestä aiheesta!

3. Jos saisit perustaa rajottamattomalla budjetilla oman tallin/ratsastuskoulun, millainen se olisi, missä se olisi, ja millaisia hevosia tallissa asustais jne?

Oma tallini olisi ehdottomasti rauhallinen, noin kymmenen hevosen maalaistalli. Omistaisin monta islanninhevosta ja ehkä kaksi suokkia/puoliveristä/andalusialaista. Talli olisi omassa pihassa, tai oikeastaan paremmin sanottuna taloni olisi tallin pihalla, jotta näkisin omalta terassiltani talliin ja laitumille. Omistaisin paljon maata, jolla viljelisin heinää hevosilleni. Hepat saisivat olla vuorokauden ympäri laitumella, paitsi jos puoliveriset ja andalusialaiset haluaisivat tulla kylmempänä ilmana sisälle. Tallilla ei olisi ratsastuskoulutoimintaa, mutta pieniä maastoretkiä ja vaelluksia olisi mahdollista järjestää niin halutessaan. Kenttä ja pieni estekalusto kuuluisi myös pakettiin ja kun budjetti kerran on rajaton niin rakennuttaisin lähistölle myös mukavan kokoisen maneesin lämmityksellä. Ja koska unelmaa eletään, niin tottakai muutaman kilometrin päästä löytyisi täydellinen järvimaisema, jossa kävisin hevosteni kanssa kesäisin uimassa.
Tämä ja ylläoleva kuva on kesätyöpaikaltani Ruotsissa. Näillä hevosilla on ehdottomasti parhaimmat olot mitä olen koskaan nähnyt.
4. Millainen on sun mielestä hyvä ratsastuskoulu?
SRL:n hyväksymä talli, jossa on terveet ja hyväkäytöksiset hevoset, jotka eivät ole liian nuoria tuntikäyttöön (alle 6-7-vuotiaita). Hevosia on monenkokoisia sekä -luonteisia, mutta yksikään ei saa olla vaaraksi itselleen tai muille. Opettaja on hyvin koulutettu eikä mikään kesätyöharjoittelija. Löytyy maneesi sekä estekalusto ja kouluaidat. Ryhmäkoot ovat suht pieniä (max. 6-8 ratsastajaa hinnan mukaan) eivätkä hevoset tee liikaa tunteja päivässä. Kisamahdollisuus on kaikille eritasoisille ratsastajille. Opettaja huomioi kaikki yksilöinä ja aidosti haluaa oppilaidensa kehittyvän ja/tai nauttivan harrastuksestaan.

5. Jos saisit nyt 1000e, ja saisit 30min aikaa tuhlata sen, mitä ostaisit?

Hmm... juuri nyt tätä postausta kirjoittaessa makaan sohvalla ja katson telkkaria, kello on pian yksitoista illalla. Pitäisi siis tyytyä nettishoppailuun! Kovasti tekisi mieli ostaa jotain tosi turhaa ja myydä se sen jälkeen, jotta saisin rahat itselleni säästöön ;) Nyt ostaisin varmaan joitain kivoja kesävaatteita ja ostaisin liput Ruisrockiin tai sitten maksaisin autokoulun laskun pois.

6. Millainen on sun unelmien hevonen?

Kysymyksestä numero kolme voi jo jotain päätellä ;) Eräs ihana islanninhevonen on salaisena haaveena vielä joskus ostaa itselleni, mutta silloin kun se olisi mahdollista, on ruunanrupsukka jo varmaan taivaslaitumilla. Myös iso, jykevä PRE eli andalusialainen olisi joskus haaveena ostaa itselleni. Tykkäisin vääntä koulua kentällä ja maastoilla rauhallisilla hiekkateillä vailla kiirettä tai stressiä.
Elämäni ihanimmat heppaset tähän mennessä, Itanya-tamma ja vanha pappa Kiljan <3
7. Kerro risut ja ruusut sun omasta ratsastuksesta?
+ Olen yleensä hyvin kärsivällinen käsittelijä.
+ Mutta kuitenkin johdonmukainen enkä siedä minkäänlaista possuilua hevoselta.
+ Ratsastan eleettömästi enkä käytä kovia otteita.
+ Pyrin kommunikoimaan hevosten seurassa niiden omalla kielellä eli ruumiinkielellä.
+ Olen halukas oppimaan uutta varsinkin nuorten hevosten ratsutuksesta.

- Käteni saattavat ajoittain muuttua kovaksi, tämä on kuitenkin treenin alla.
- Saatan joskus menettää hermoni ihan pienestäkin asiasta ja komennan hevosta silloin vähän turhankin suurieleisesti. Kärsivällisyyteni on kuitenkin aika hyvä, joten harvoin tällaisia turhautumisia enää ilmenee (johtuukohan siitä että olen opetellut ratsastamaan, hehe).
- Könötän usein selässä etukenossa johtuen vuosia sitten käyttämästäni liian isosta turvaliivistä, joka otti satulan takakaareen kiinni istuessani suorassa. Sen takia en sitä enää käytä.
- Harvoin istun pomppimatta harjoitusravissa (paitsi ilman satulaa/jalustimia mentäessä).
- Istun vinossa ja jalkani ovat hieman eripituiset, mikä välillä vaikeuttaa suorassa istumista.

Suurin osa virheistäni on siis istunnassani. Olen jo kauan miettinyt istuntakurssille osallistumista, mutta valitettavasti ne ovat yleensä kovin hintavia.


8. Miten kuvailisit Artukaisia jollekin joka ei oo koskaan ollut siellä?

Lyhyesti mutta ytimekkäästi: hyvät, terveet ja kunnolliset hevoset, jotka eivät tee liian montaa tuntia päivässä ja suurin osa niistäkin on kevyttä kouluratsastusta. Opettajat ovat hyviä ja todella tietävät mitä tekevät. Talli on aikuispainotteinen, eli käytävillä ei heilu äänekkäitä ihmislapsia (meidän ryhmäläisiä lukuunottamatta, heh) eikä kenelläkään ole hoitohevosia. Tuntsarit saavat siis levätä rauhassa ilman turhaa lääppimistä. Tarhausajat ovat pitkiä ja tarhoissa mahtuu liikkumaan hyvin. Vanhemmille ja kisaamisesta kiinnostuneille ratsastajille todella hyvä ratsastuskoulu! Nuorille ratsastajille ei ole edes sopivaa hevosta, sillä vain yksi tuntihevosista on ponikokoinen, muut (isoja) hevosia.

9. Kerro itestäs 20 outoa faktaa!

1. En osaa viheltää
2. En osaa tehdä otsaryppyjä
3. En osaa vinkata silmää
4. Mutta saan kielen rullalle
5. Ja osaan liikutella jokaista varvasta erikseen
6. Olen oikeasti suht fiksu ja viisas mutta arkiasioissa täys blondi...
7. En katso juuri ollenkaan telkkaria
8. Viihdyn paljon joko täysin yksin tai vain yhden kaverin kanssa
9. Yläasteella matikan numeroni oli 10
10. Itseasiassa päättötodistukseni keskiarvo oli 9.2
11. Tykkään todella kovasti treenata salilla
12. Olen harrastanut taitoluistelua 4-vuotiaasta lähtien eli noin 13-14 vuotta
13. Itken joka kerta kun nauran hiemankaan enemmän, kyynelkanavani ovat hyvin aktiiviset
14. Laulan aina kun ajan mopolla
15. Vaikka lauluääneni on aivan karsea ja hirveä
16. Olen ollut mukana nuorten hevosten ratsukoulutuksessa ja ihastuin ratsutukseen täysin
17. Ruotsi on kuin toinen kotimaani ja puhun ruotsia kuin äidinkielenäni
18. Sen sijaan englanninkielentaitoni on aika heikkoa (tai oikeastaan ääntäminen)
19. Viralliset tai tärkeät puhelut ahdistavat itseäni kovasti ja välttelen niitä parhaani mukaan
20. Olin pienenä suuri dinosaurusfani

10. Kauanko olet ratsastanut?

6 vuotta

11. Mikä oli mielestäsi kivoin poni/hevonen kun vielä kävit Metsäkylässä?

Rölli ja Irma!

12. Kivoin hevonen Artukaisissa?

Siellä on monia kivoja, mutta Top 4 varmaankin Lenttu, Karina, Wilda ja Sasu

13. Oletko joskus pelännyt hevosen selässä?

Olen pelännyt, maastossa ryöstävän hevosen selässä ei ole yhtään kivaa istua. Silloin mielessä kävi paljon ajatuksia miten tässä käy ja miten näen auton ajavan ylitsemme (hevonen ryösti siis autotielle päin). Tässä kävi kuitenkin hyvin ja virheistä opin kantapään kautta. Olen myös joutunut maastakäsin pitelemään kiinni pystyynnousevaa ja vauhkoa hevosta. Etujalat kävivät silloin aika lähellä omaa päätäni. Onneksi oli kypärä päässä eikä mitään loppujenlopuksi käynytkään.

14. Kivoin ratsastuksen opettaja ikinä?

Kivoin oli varmaankin Kaisa Kiikka Metsäkylässä, mutta nykyinen opettajani opettaa kyllä paremmin. Valmentaja ei välttämättä saa olla "kiva" tai kaveri vaan täsmällisyyttä vaativa tiukka opettaja. Jos siis ratsastaessa jotain haluaa oppia.

15. Esteet vai koulu?

Tällä hetkellä esteet. Myös askellajiratsastus kiinnostaa.

16. Korkein yksitäinen este jonka oot hyppänny?

Metrissä oleva pysty. Olen hypännyt tuon kokoisia muutamaan otteeseenkin. Mikään tarve tai into ei ole korkeammille esteille.

17. Korkein este ratana jonka oot hyppänny?
80-90cm

18. Paras kaveri tallilla?

Mulla on vain yksi paras kaveri ja sekin on Salla, muut ihmiset elämässäni ovat vain äärettömän hyviä ja tärkeitä ystäviä :)

19. Kivoin/helpoin aine koulussa?

Pidän liikunnasta ja biologiasta paljon!

20. Vaikein/inhotavin aine koulussa?

Fysiikka, matikka ja uskonto.

21. Paras kaveri koulussa?

Poikaystäväni tai kaksi erästä ihanaa tyttöä.

22. Ruoka josta pidät?

Makaroonilaatikko, hernekeitto, maksalaatikko, kaalilaatikko, punajuurikeitto! Plus tietysti epäterveelliset pitsat, hampurilaiset jaa ranskalaiset ;)

23. Ruoka josta et pidä?

Silakka ja muut piikikkäät kalat! Myöskin etanat ja simpukat ovat etovia.

24. Muut harrastukset?

Taitoluistelu ja salilla käynti / (fitnesselämään pyrkiminen).

25. Kerro lyhyesti missä kaikissa talleilla oot käyny, ketä hevonen/poni on sieltä paras ja miksi lopetit siellä käymisen/miksi käyt tällä hetkellä? 

Metsäkylän tallilla, lopetin kun en enää kehittynyt.
Pykälämäen hevostila, olin vuonna 2011 hevosleirillä. Paras hevonen sieltä oli Renesance eli Rene.
Edeby Ryttargård, pitkäaikainen kesätyöpaikkani, rakkain hevonen sieltä on Kiljan <3
Artukaisten ratsastuskoulu, nykyinen harrastuspaikkani. Talli vastaa kaikkia tarpeitani ja on itselleni täydellinen ratsastuskoulu.

26. Paras hevonen kautta aikojen?

Aikaisemmassa kuvassa esiintyvä Kiljan-islanninhevonen. Se on vain niin mun tyylinen hepsu ja istun sen selässä kuin kotonani. Koskaan ei ole vielä tullut vastaan yhtä sopivaa kaviokasta.


27. Ketä hevosta kaipaat eniten?
Tällä hetkellä ylläolevaa Kiljania.

28. Mille leirille oot menossa jos oot menossa?

En ole tänä kesänä menossa leirille.

29. Onko sulla lemmikeitä?ketä on hienoin hevonen jolla olet mennyt?

Ei ole lemmikkiä, mutta kissa on ollut kun olin parivuotias. Hienoin hevonen oli varmaankin Copa Pykiksestä, mutta siellä oli monia muitakin hienoja entisiä kisahevosiakin. Hienoja hevosia on myös paljon erilaisia, mutta tässä varmasti haettiin taitavinta/laadukkainta tai parhaiten kisoissa pärjäävintä hevosta.
Coritza SWE eli Copa
Kiitos kaikille mukavista ja mielenkiintoisista kysymyksistä! Jos vielä tulee lisäkysymyksiä niin vastaan niihin erittäin mielelläni :) 

5 kommenttia:

  1. Moi, Kuulit varmaan että Rölliä ei enään ole =( siellä se laukkaa Julitan kanssa enkeliponina hevosten vihreämmillä taivaslaiumilla ja katsoo sieltä pilven reunalta meitä ja meidän touhuja hevosten kanssa.

    Mun serkkulla on issikka en oo vielä päässyt sitä näkemään se on vähän maltamaton tapaus joten odotetaan sen rauhoituvan niin saatan päästä joskus ratsastamaan sillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tiedän kyllä että Rölli pääsi taivaslaitumille :/ Toivottavasti pääset vielä issikkaa moikkaamaan!

      Poista
    2. Niin toivotavasti se suunitelee sen asutamista ja varsaa toivotavasti pääsisin katsoo niitä sileen et näkisin sen varsasn.

      Poista
  2. Tää oli varmaan sun kiinnostavin postaus, lisää tälläsii erikoispostauksii! :)

    VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti!